Mallacoota Hall Upgrade

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

ABOUT THE PROJECT

Bushfire Recovery Victoria, has funded $818,000 to support the East Gippsland Shire Council’s "Major Upgrade to Mallacoota Hall" activity. The Mallacoota Hall was the primary refuge, relief and recovery facility during the 2019-20 Victorian bushfires. This project will upgrade the Mallacoota Hall to improve its functionality for day-to-day use by:

  • relocating the main entry
  • addressing existing accessibility barriers
  • redeveloping the toilets and change rooms to improve accessibility and functionality
  • futureproofing the building to prevent bushfire smoke entering the facility
  • creating new internal storage space
  • expanding the existing kitchen
  • creation of additional community and office spaces

WHAT'S NEXT

ABOUT THE PROJECT

Bushfire Recovery Victoria, has funded $818,000 to support the East Gippsland Shire Council’s "Major Upgrade to Mallacoota Hall" activity. The Mallacoota Hall was the primary refuge, relief and recovery facility during the 2019-20 Victorian bushfires. This project will upgrade the Mallacoota Hall to improve its functionality for day-to-day use by:

  • relocating the main entry
  • addressing existing accessibility barriers
  • redeveloping the toilets and change rooms to improve accessibility and functionality
  • futureproofing the building to prevent bushfire smoke entering the facility
  • creating new internal storage space
  • expanding the existing kitchen
  • creation of additional community and office spaces

WHAT'S NEXT

A Concept Design has been produced to meet the funding criteria. In addition we are providing a 3D model walk through to assist with the interpretation of the Concept Design.

HAVE YOUR SAY

Council wants to hear your thoughts on the upgrade of the Mallacoota Community Hall. Check out the funding criteria and concept design and give us your feedback below.

Updated by Project Supervisor on 9 May 2022

Questions and Feedback

loader image
Didn't receive confirmation?
Seems like you are already registered, please provide the password. Forgot your password? Create a new one now.
  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    If the purpose of this upgrade to the hall is to improve its functionality for 'day-to-day' use, then where does that leave it regarding its future use as a refuge in the next bushfire emergency? The following exerpt from a submission to the IGEM Inquiry deals largely with this hall and its MISUSE as a refuge during the fire - a purpose for which it was not suitable. "Whilst I believe the Emergency services on the ground that terrible day did what can only be described as an amazing effort given the circumstances, I can’t help but think their jobs could have been made a whole lot easier had proper planning and preparedness been implemented long before this event. Under the advice from Vic Emergency we took shelter at the Mallacoota Community Hall precinct and it was there, between the hours of approximately 1800hrs on the 30th Dec 2019 until approximately 1240hrs on the 31st Dec, where I witnessed certain events unfold and how poorly prepared Mallacoota was for a Bushfire. I was directed into the Mallacoota Community Hall at approximately 730hrs on the 31st Dec as the fire approached the town boundaries. This was the first time I had entered this Hall and it was then I realised how dangerous that building was. With 20 years of commercial building experience I could quite easily identify the dangers and risks, myself, my family and the hundreds of other people in there were facing in that building. Having since read the Royal Commission into the 2009 fires, it is quite distressing to know that 10 years later, Victoria has not responded efficiently or effectively enough to plan and prepare for what ARE NOT “unprecedented” events, these bushfires are likely events and common events. Unprecedented is a word used by Governments or Authorities to defend against their lack of willingness to accept responsibility into proactive behaviour with planning, preparedness and action."

    Angie asked about 1 month ago

     The purpose of this upgrade is to address the day to day usage of the facility.  In the case that the Hall is used as a Neighbourhood Safer Place in the future these works will enhance accessibility, improve facilities (including toilets, change rooms, kitchen, office, socialising space) and prevent bushfire smoke entering freely.

     

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    If the purpose of this upgrade to the hall is to improve its functionality for 'day-to-day' use, then where does that leave it regarding its future use as a refuge in the next bushfire emergency? The following exerpt from a submission to the IGEM Inquiry deals largely with this hall and its MISUSE as a refuge during the fire - a purpose for which it was not suitable. "Whilst I believe the Emergency services on the ground that terrible day did what can only be described as an amazing effort given the circumstances, I can’t help but think their jobs could have been made a whole lot easier had proper planning and preparedness been implemented long before this event. Under the advice from Vic Emergency we took shelter at the Mallacoota Community Hall precinct and it was there, between the hours of approximately 1800hrs on the 30th Dec 2019 until approximately 1240hrs on the 31st Dec, where I witnessed certain events unfold and how poorly prepared Mallacoota was for a Bushfire. I was directed into the Mallacoota Community Hall at approximately 730hrs on the 31st Dec as the fire approached the town boundaries. This was the first time I had entered this Hall and it was then I realised how dangerous that building was. With 20 years of commercial building experience I could quite easily identify the dangers and risks, myself, my family and the hundreds of other people in there were facing in that building. Having since read the Royal Commission into the 2009 fires, it is quite distressing to know that 10 years later, Victoria has not responded efficiently or effectively enough to plan and prepare for what ARE NOT “unprecedented” events, these bushfires are likely events and common events. Unprecedented is a word used by Governments or Authorities to defend against their lack of willingness to accept responsibility into proactive behaviour with planning, preparedness and action." An assessment was undertaken and a number of deficiencies identified some years earlier. Funding was sought to rectify, however, EGSC were unwilling to spend in this area.

    Angie asked about 1 month ago

    The purpose of this upgrade is to address the day to day usage of the facility.  In the case that the Hall is used as a Neighbourhood Safer Place in the future these works will enhance accessibility, improve facilities (including toilets, change rooms, kitchen, office, socialising space) and prevent bushfire smoke entering freely.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    It would be great if there was a designated space for a gym, it would broaden the opportunities for the community and contribute to health and wellness within and around the community.

    AB asked about 1 month ago

    Thanks for your feedback and idea about a designated space for a gym.  The funding on this occasion does not specifically cater for such an outcome.  However, we encourage you to discuss usage possibilities with the Halls and Rec Committee who manage the Hall and Mud Brick Pavilion.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    What about a legal survey of church land, to realign the roads, east west, north south … What about parking places for the 300+ people the community hall holds?

    Robyn Hunziker asked about 1 month ago

    The re-alignment of roads nearby the Hall don’t form part of this funding.  As part of the concept there has been a nominal allowance for formalised carparks (including disabled) at the front entrance.

     

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Concerns: - the office space blocks views of the court for spectators and others utilising the communal/ seated area - office space is potentially also a first aid room which for admin and treatment of first aid needs to be quiet. The current location appears unsuitable as it abuts the court wall - if futureproofing the building to prevent bushfire smoke from entering is part of the brief, the leaking roof and skylights needs addressing as smoke and other particles (dust, grit, leaves currently fall through) would enter via these gaps - adequate storage to cater for equipment and needs of various users (community refuge, cinema, sports and recreational users etc) of this multi purpose facility must be considered - one of the access doors to a storage bay faces the hallway. It is preferable to be able to access equipment directly onto the court - storage doors need to open the full length of storage space (rather than two half doors) to allow storage of large/ long items such as gymnastics equipment - the current drainage issues result with ongoing seeping of water in the walls and pooling on the courts. This needs addressing before any interior upgrade occurs to prevent further damage to the existing parquetry floor or new fittings and fixtures - ensure lake views are retained and doors facing north align. As there is not existing air con or ceiling fans, ventilation is an issue. Currently the north facing glass doors and south facing roller doors are opened to allow breeze through the venue during summer and when required to assist with drying after water saturates the building.

    Cass asked 28 days ago

    Thanks for your feedback and idea about the location of the office and access for additional storage space – we will consider this with the Project Control Group and designers as we move through to detailed design.  The repair and ongoing maintenance of the roof do not form part of this funding. However, Council is working with the roof contractors to repair any current leaks.

     

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    I am completely puzzled by this concept design. It appears to include a large amount of open corridor space which has no apparent purpose, a minimal extension to the kitchen, and a communal meeting and eating area, again whose purpose is unclear since this building is rarely used for activities which would require such a communal space. On the other hand it does not appear to offer any significant upgrade to the toilet and shower facilities which proved so woefully inadequate when the building was required as a refuge for more something like four hundred people, many of whom had lost their homes, during the NYE 2019 bushfire and subsequent days. Much more thought needs to be given to how this facility might be enhanced to better serve as a refuge in similar circumstances. While all that open glass may appear attractive, I would be concerned at both the level of protection it would offer in the case of a repeat of the fire. It would also not be useful space for providing additional accommodation for people seeking refuge, especially children, as it would leave them exposed to the terrifying vision of the approaching fire.

    leonie_daws asked about 2 months ago

    The successful funding application was for:

    - relocating the main entry

    addressing existing accessibility barriers

    - redeveloping the toilets and change rooms to improve accessibility and functionality

    - futureproofing the building to prevent bushfire smoke entering the facility

    - creating new internal storage space

    - expanding the existing kitchen

    - creation of additional community and office spaces

    The open corridor you refer to would be the disabled ramps that were a cornerstone of the grant application and will give all abilities access to both the courts and the upper area.  They are designed at the Australian Standard width and grade.

    The kitchen extension and community space is also part of the grant application.

    The concept does not detail the internal renovation to the existing toilets and change rooms, but an upgrade within the space (including additional disabled toilets you can see on the concept drawings at the lower level) is intended.  Your thoughts on what would be adequate in the renovated toilet and change room space would be valuable to this process.

     

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Looks great. I'm just wondering though if the main hall can be used for other court sports aside from basketball? eg. Netball, volleyball, badminton, etc. This means painting extra lines and fixtures.

    Wendy Thomas asked about 2 months ago

    The Mallacoota Halls and Recreation committee (mallacootahallsandrec.org.au | MALLACOOTA COMMUNITY PRECINCT) manage the facility, so they should be contacted with any enquiries regarding the potential for other user groups.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Currently the hall roof leaks despite the current contractors fixing it! Is this repair and ongoing maintenance included in the budget? Currently this space is run by volunteers will the ongoing booking and general running of the place become a paid position? Who will maintain the new building? It would be great to have a permanent space for our children's gymnastics, has this been considered in this hall rebuild?

    ZS asked about 2 months ago

    The repair and ongoing maintenance of the roof do not form part of this funding.  However, Council is working with the roof contractors to repair any current leaks.

    The funding for this project is for capital improvements, not for operational such as ongoing bookings.  General running of this facility is not part of the scope.

    The funding application and grant are to:

    - relocate the main entry

    - address existing accessibility barriers

    - redevelop the toilets and change rooms to improve accessibility and functionality

    - futureproof the building to prevent bushfire smoke entering the facility

    - create new internal storage space

    - expand the existing kitchen

    - create additional community and office spaces

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Surely the re-alignment of Greer St into Allan St is a critical element as it currently occupies church property as well as the elbow in Greer St opposite the oval/kindergarten having the bitumen on that corner of the church property. Ingress and egress are imortant factors regarding the use of the hall as is parking.

    Dianne Blood asked about 2 months ago

    The re-alignment of Greer Street into Allan Drive does not form part of this funding.  As part of the concept, there has been a nominal allowance for car parks (including disabled) at the front entrance.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Re future proofing - does this includes solar panels on the vast roof with battery backup so the building will provide its own power? This should be a priority so that the facility does not have to depend on the town's backup battery or a generator ( or 3). Also will the building be air conditioned- also a priority if we end up in a similar situation as we did 2 years ago.

    Roslyn Jenzen, Mallacoota asked about 2 months ago

    The building already has some solar capability.  However, this funding does not include any augmentation of the existing system.  There is no plan to air-condition the building as part of this funding or concept.

Page last updated: 09 May 2022, 01:49 PM