Sunset Cove Upgrade

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Current conditions at Sunset Cove, Paynesville

Sunset Cove was identified as a key Precinct Area within the Paynesville Foreshore Management Plan (PFMP), adopted in 2017 following significant consultation with the Paynesville community.

The Sunset Cove Precinct which is on a significant pedestrian route currently consists of an aging playground, semi formalised car park, picnic/shelter/BBQ amenities and a toilet block. The 2017 PFMP consultation identified a number of areas that could be enhanced:

  • Improvements to park and playground equipment, and other amenities including shade
  • Pathway connection improvements between the foreshore and the township precinct, and existing Newlands Backwater
  • The opportunity to enhance the connection between the shore area and the water
  • The provision of a restructured & defined carpark to reduce pedestrian and vehicle conflict, and improve manoeuvrability and usability

In 2018 a draft landscape plan was prepared for the Sunset Cove upgrade based on the feedback from the PFMP. In order to reaffirm the community’s aspirations for the Precinct Council met with key stakeholder groups in January 2019 to review and discuss the draft plan. This feedback was used to amend the draft plan which was opened for public comment in February 2019.

The feedback from the survey has been reviewed and resulted in some changes to the design. The full Engagement Report is now available for viewing in the Document Library.

Stage 1 works, consisting of the playground upgrade, have commenced on site. Stage 2 works on the carpark will commence later in the year.

Queries regarding this project can be directed to Elizabeth Heath, Community Infrastructure Designer (03) 5153 9500.

Privacy notice: The information you provide will be used for research purposes only and will remain completely confidential in compliance with the Australian Privacy Principles.

Sunset Cove was identified as a key Precinct Area within the Paynesville Foreshore Management Plan (PFMP), adopted in 2017 following significant consultation with the Paynesville community.

The Sunset Cove Precinct which is on a significant pedestrian route currently consists of an aging playground, semi formalised car park, picnic/shelter/BBQ amenities and a toilet block. The 2017 PFMP consultation identified a number of areas that could be enhanced:

  • Improvements to park and playground equipment, and other amenities including shade
  • Pathway connection improvements between the foreshore and the township precinct, and existing Newlands Backwater
  • The opportunity to enhance the connection between the shore area and the water
  • The provision of a restructured & defined carpark to reduce pedestrian and vehicle conflict, and improve manoeuvrability and usability

In 2018 a draft landscape plan was prepared for the Sunset Cove upgrade based on the feedback from the PFMP. In order to reaffirm the community’s aspirations for the Precinct Council met with key stakeholder groups in January 2019 to review and discuss the draft plan. This feedback was used to amend the draft plan which was opened for public comment in February 2019.

The feedback from the survey has been reviewed and resulted in some changes to the design. The full Engagement Report is now available for viewing in the Document Library.

Stage 1 works, consisting of the playground upgrade, have commenced on site. Stage 2 works on the carpark will commence later in the year.

Queries regarding this project can be directed to Elizabeth Heath, Community Infrastructure Designer (03) 5153 9500.

Privacy notice: The information you provide will be used for research purposes only and will remain completely confidential in compliance with the Australian Privacy Principles.

  • CLOSED: This survey has concluded.

    The following questions will help us understand what equipment options you prefer to be instated in the upgraded park. You can also use the free text box at the end of the survey to include any feedback or comments you have on the project plans, available for viewing in the Document Library. The survey will take approximately 10 mins of your time.


    Consultation has concluded
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link